Aan welke verwachtingen voldoe jij?

Managing expectations zoals in de rij bij de Efteling: bij het bord staat dat de wachtrij nog 35 minuten is, maar het blijkt uiteindelijk slechts 30 minuten te zijn. Fijn als het minder lang duurt dan de verwachting, maar wat als zakelijk de verwachtingen niet waargemaakt worden?

Het managen van verwachtingen in een succesvolle zakelijke relatie is cruciaal, niet alleen voor een goede samenwerking, maar ook voor het succes van de onderneming. Het niet uitspreken van verwachtingen kan leiden tot conflicten, met alle negatieve gevolgen van dien.

Negen gebieden waarin het van belang is om de verwachtingen goed te bespreken:

1.       Prioriteiten: zijn de prioriteiten voor iedereen duidelijk? Gaat het om bijvoorbeeld korte- of lange termijn doelstellingen?
2.       Samenwerking: Wat wordt er van mij verwacht en wat denk ik dat er van mij verwacht wordt en wat verwacht ik eigenlijk zelf?
3.       Communicatie en beschikbaarheid: zijn meetings face-to-face of digitaal, is een appje genoeg of liever via de telefoon? Hoelang duurt het om te reageren op een bericht?
4.       Werkethiek en productiviteit: gaat het om het aantal uren dat iemand werkt of om de output die gerealiseerd wordt?
5.       Verantwoordelijkheden en taken: zijn de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk gedefinieerd en gecommuniceerd?
6.       Besluitvorming: Wie neemt de beslissingen of is er een duidelijk besluitvormingsproces?
7.       Werkcultuur en flexibiliteit: hoeveel thuiswerken is ok en is dat tijdens kantoortijden of mag/kan iedereen dat zelf bepalen?
8.       Beloning: naast verwachtingen over salaris zijn secundaire arbeidsvoorwaarden van belang.
9.       Waardering: naast beloning vindt iedereen het belangrijk om ook erkenning en waardering te krijgen voor het werk dat ze doen.

Het is van essentieel belang voor co-founders, directieteams, managementteams, etc. om ervoor te zorgen dat alle teamleden op één lijn zitten qua verwachtingen. Dat doe je door het gesprek erover aan te gaan. Open communicatie en wederzijds begrip zijn daarin de sleutel tot succes.

Volgende
Volgende

Co-founder conflicts: common but ‘curable’